Gratis advies? Bel direct 0318-700643 of 070-2210149
Wij zijn werkzaam in heel Nederland en verlenen u gratis advies
mm
12-04

2017

Aansprakelijkheid voor dieren: aangevallen in familiepark

Aansprakelijkheid voor dieren: meisje en moeder in familiepark aangevallen door wolven

Aansprakelijkheid voor dieren: een moeder besluit met haar twee kleine kinderen van 5 jaar en 8 jaar naar een thema/familiepark te gaan. Er is daar een theehuis, een lunchroom, een kinderboerderij en een wolvenopvang op een afgesloten terrein.

Het leek de moeder een leuk idee om met haar kinderen de afgesloten ruimte van de wolven te gaan bekijken. Ze belt daarvoor de organisatie van het park en ze mag inderdaad met een begeleider van het park het wolvenverblijf in.

Kind en moeder worden door wolf aangevallen

Tijdens het bezoek in het wolvenverblijf grijpt een van de wolven het kindje van 5 jaar. Zij loopt daarbij bijtwonden in arm en been op. En ze wordt enkele meters door de wolven meegesleurd.

De moeder probeert de wolf te verdrijven, maar wordt daardoor zelf ook aangevallen. Gelukkig kan het kind van 8 jaar door de begeleider in veiligheid worden gebracht. De kinderen en de moeder hebben naast het lichamelijk letsel ook een psychisch  trauma opgelopen.

Themapark wordt aansprakelijk gesteld

Het themapark wordt aansprakelijk gesteld en schakelt zijn verzekering in. Deze verzekeraar zegt echter dat er geen dekking voor dit ongeval is. Het toelaten van publiek in een wolvenverblijf is namelijk niet verzekerd op de polis en ook niet verzekerbaar.

De verzekerde hoedanigheid was als volgt omschreven: familiepark, theehuis, kinderboerderij. Een fysieke ontmoeting met wolven valt daar redelijkerwijs niet onder. De rechter oordeelt dat een verzekeraar in de polisvoorwaarden grenzen mag stellen aan de dekking. Het park is dus niet verzekerd voor deze schade.

Themapark niet verzekerd maar wel aansprakelijk

Nu de moeder er bewust voor heeft gekozen om de ruimte van de wolven te betreden kan niet worden gezegd dat er onvoldoende voorzorgsmaatregelen zijn genomen door het park. De wolven zaten immers juist in een afgesloten ruimte voor de veiligheid van het bezoek.

Wel is het park als bezitter van de wolven aansprakelijk op grond van artikel 6:179 BW jo. 6:181 BW. Het park zal dan ook zelf de letselschade die door de wolven is aangericht moeten vergoeden.

Een maand na het voorval is het park overigens gesloten en zijn de wolven overgebracht naar Duitsland.

(Lees hier de hele uitspraak: Rechtbank Noord-Nederland 12 december 2016: ECLI:NL:RBNNE:2016:5555)

 

Deel dit :